Zuidplein Rotterdam

| | , ,

Winkelcentrum Zuidplein werd ooit gebouwd met de droom uit te groeien tot een groot winkelgebied in Rotterdam. Dat is gelukt! Met ruim twaalf miljoen bezoekers per jaar, is dit overdekte winkelcentrum met haar 55.000 vierkante meter oppervlakte een van de grootste overdekte winkelcentrum van Nederland.

Winkelcentrum Zuidplein biedt meer dan honderdvijftig winkels met topmerken en een grote verscheidenheid aan horecagelegenheden. Het winkelcentrum heeft een bewaakte fietsenstalling, 1400 parkeerplaatsen en een bus- en metrostation. Het parkeergedeelte bevindt zich op de begane grond, het winkelgedeelte op de eerste etage.

De wijk Zuidplein

De wijk Zuidplein vind je midden in Rotterdam-Zuid, en wordt daarom ook wel het hart van Rotterdam-Zuid genoemd. In de jaren tijdens en na de Tweede Wereldoorlog was Zuidplein een braakliggend stuk grond aan de oostkant van Carnisse, waar noodwoningen werden gebouwd voor Rotterdammers die door het bombardement dakloos waren geworden.

Inmiddels is Zuidplein uitgegroeid tot bruisend middelpunt van Rotterdam-Zuid, en vind je er onder andere Winkelcentrum Zuidplein, Ahoy Rotterdam en Theater Zuidplein. Andere bekende plekken zijn Zwembad Charlois, het Ikazia Ziekenhuis en het Politiebureau Zuidplein. Zuidplein Rotterdam is een veelzijdig gebied in het altijd bruisende Rotterdam.

Theater Zuidplein

Gebouwd in 1954 en ontworpen door architect Van Ravensteijn, ook de ontwerper van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, schittert Theater Zuidplein nog altijd op dit stuk in Rotterdam-Zuid.

Ooit begon het theater als de Groote Schouwburg, en deed eer aan de verdwenen schouwburg die ooit in het centrum van Rotterdam stond. De Groote Schouwburg werd een streektheater waar vele grote Nederlandse namen uit de cabaret- en muziekwereld hun voorstellingen presenteerde. Vanaf 1978 is het bekend onder de naam Theater Zuidplein, en werd het grondig verbouwd tot het theater dat we vandaag de dag kennen.

Rotterdam Ahoy

Haast iedere Nederlander kent deze bekende plek wel, of is er misschien zelfs wel geweest: Rotterdam Ahoy. Dit sport-, tentoonstellings- en evenementencomplex heeft een grote lijst aan nationale en internationale beroemdheden zien optreden.

Ahoy Rotterdam is het decor voor vele evenementen uit de sport- en entertainmentwereld. De centrale ligging op het Zuidplein Rotterdam maakt dat het een goede bereikbaarheid heeft met het openbaar vervoer en de auto.

Geschiedenis van Zuidplein Rotterdam

Lang geleden was het gebied rondom Zuidplein Rotterdam vrijwel onbebouwd en erg kaal. Dit is nu zeker niet meer het geval. De groei begon in 1961 met de start van de ontwikkeling van het metrostation Zuidplein. Na zeven jaar werd dit metrostation in 1968 geopend en begon de metro met het vervoeren van passagiers naar Rotterdam Centraal Station. In ditzelfde jaar begon de bouw van Sportpaleis Ahoy, nu beter bekend als Ahoy Rotterdam. Dit gebouw werd in 1971 officieel geopend en had een sportpaleis en drie tentoonstellingshallen. Rotterdam Ahoy onderging verschillende renovatie en er werd flink bijgebouwd in de jaren 1980, 1988, 1997 en 1999.

Zuidplein Rotterdam is tegenwoordig het decor van onder andere de voorgenoemde Ahoy Rotterdam, het Theater Zuidplein, het Winkelcentrum Zuidplein, een Pathé bioscoop en het Ikazia Ziekenhuis. In de jaren 2013 tot 2015 werd er een plan uitgewerkt onder de naam Hart van Zuid Rotterdam dat het gebied in de omgeving van Winkelcentrum Zuidplein en Rotterdam Ahoy wil omtoveren tot stadshart van Rotterdam-Zuid. Dit plan wordt vanaf 2021 verwezenlijkt en moet in 2023 klaar zijn.

Bereikbaarheid Zuidplein

Zuidplein Rotterdam is zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken. Zuidplein staat duidelijk op de borden langs de weg, en je navigatiesysteem kan je helpen door bijvoorbeeld Zuidplein Hoog 420 in te voeren; hier vind je bekende Winkelcentrum Zuidplein. Onder het winkelcentrum bevindt zich de Parkeergarage Q-Park Zuidplein.

Station Zuidplein is een metro- en bushalte dat Zuidplein met de rest van Rotterdam en omstreken verbindt.

Vorige

Diergaarde Blijdorp

Transavia Rotterdam

Volgende