Wereldmuseum Rotterdam

| | ,

Wereldmuseum Rotterdam is te vinden aan de Willemskade 25 in het indrukwekkende koloniale pand direct aan de Maas. Het museum is sinds 2017 onderdeel van het Nationaal Museum voor Wereldculturen, waar ook andere musea deel van uitmaken waaronder het Afrika Museum, Tropenmuseum en Museum Volkenkunde. Diversiteit en de mens zijn de uitgangspunten van het Nationaal Museum voor Wereldculturen en deze thema´s staan dan ook centraal in de musea. Het Wereldmuseum Rotterdam weerspiegelt vandaag de dag de multiculturele inwoners van de stad en vertegenwoordigt zowaar 127 culturen met ruim 83.000 collectiestukken.

Wereldburgerschap staat centraal in het Wereldmuseum en verwijst zo naar de in 1466 geboren Rotterdammer Disiderius Erasmus, van wie de beroemde uitspraak ´Ik wil een wereldburger zijn, of beter gezegd een niet-burger´ komt. Dit zie je terug in de vaste collectie van het museum. Voor kinderen is er sinds 2019 de Superstraat waar zij in 75 minuten op bezoek gaan bij 4 buren uit de gelijknamige straat en zo over verschillende culturen leren. Het museum organiseert ook wisseltentoonstellingen en heeft daarnaast verschillende zalen beschikbaar voor verhuur, zoals de prachtige Balzaal en de statige dr. Elie van Rijckevorsel Zaal.

De toekomst van het Wereldmuseum

Momenteel wordt er nog hard gewerkt in het Wereldmuseum. De opening van het hernieuwde Wereldmuseum Rotterdam moet in het najaar van 2020 plaatsvinden. Het museum wordt op een eigentijdse manier vernieuwd waarbij de collectie centraal blijft staan. Het doel is mensen inspireren tot het aannemen van een open blik op de wereld.

Wereldmuseum Rotterdam is trots op haar Rotterdamse collectie die voor iedereen beschikbaar is en laat hiermee zien dat etnografische kunst een verbindende schakel kan zijn om mensen samen te brengen. Het laat zien dat, hoewel culturen overal verschillen, we allemaal mens zijn.

MaandagGesloten
Dinsdag10:00 – 17:00
Woensdag10:00 – 17:00
Donderdag10:00 – 17:00
Vrijdag10:00 – 17:00
Zaterdag11:00 – 17:00
Zondag11:00 – 17:00
Openingstijden van het Wereldmuseum

Hoe is het Wereldmuseum ontstaan

Het prachtige gebouw waarin tegenwoordig Wereldmuseum Rotterdam gevestigd is aan de Willemskade in de havenstad, werd in 1851 in gebruik genomen door de Vereeniging der Koninklijke Yachtclub. Prins Hendrik was hier de voorzitter van. Leden van de Yachtclub schonken de vereniging onder andere scheepsmodellen en etnografische objecten. Zo is het pand al vanaf het begin een plek waar reizigers en wereldburgers samenkomen. Hier werd het Maritiem Museum Prins Hendrik in 1973 opgericht en na Prins Hendrik´s dood kwam het statige gebouw in handen van de gemeente Rotterdam. De gemeente vestigde hier in 1885 een etnografisch museum, het Museum voor Land- en Volkenkunde; de voorloper van het Wereldmuseum.

De persoon die een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van het museum was Rotterdammer dr. Elie van Rijckevorsel. Als wetenschapper stelde hij zijn leven in dienst van de samenleving en als lid van de Koninklijke Yachtclub was het voor hem mogelijk vele verre reizen te maken. Hij had een voorliefde en grote interesse voor exotische objecten uit de hele wereld. Hij verzamelde meer dan 900 stukken die hij na zijn dood aan het Wereldmuseum schonk, onder andere rituele voorwerpen, meubilair, kleding en Javaanse gebatikte doeken. Tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw organiseerde het museum antropologische expedities om voorwerpen en verhalen te verzamelen, en in de tweede helft van de eeuw lag de focus op de herkomstlanden van immigranten die in Rotterdam kwamen wonen.

Vorige

SS Rotterdam

Thon Hotel Rotterdam

Volgende