Watertaxi Rotterdam

| |

Misschien heb je ze weleens gezien als je in Rotterdam bent geweest, of wanneer je informatie zoekt over vervoersmogelijkheden in deze wereldstad: de zwarte-gele bootjes van de Rotterdamse Watertaxi. De bootjes brengen je met zo´n 50 kilometer per uur van A naar B binnen het Rotterdamse havengebied en maken zo onderdeel uit van een uniek vervoersnetwerk in Europa. Het gebied gaat van Spijkenisse tot aan de molens van Kinderdijk. Reizen met de watertaxi gaat sneller dan over de weg.

Langs de Maas in Rotterdam en buiten de havenstad heeft de Watertaxi om en nabij de vijftig aanlegplaatsen. De meeste vind je bij toeristische trekpleisters zoals Hotel New York, stoomschip SS Rotterdam, het Maritiem Museum, de Euromast, de Veerhaven, de Oude Haven, Stadium Feyenoord of Delfshaven. Ook Schiedam kan bezocht worden met de watertaxi. Naast het taxivervoer biedt Watertaxi Rotterdam ook rondvaarten aan. Enthousiast geworden? In deze gids vind je alle informatie om deze bijzondere manier van vervoer zelf te ervaren.

Tariefkaart van de 3 zones voor de watertaxi Rotterdam
Kinderen t/m 12 jaar krijgen 50% korting

De Vloot van de watertaxi

Watertaxi Rotterdam bezit ongeveer twintig bootjes. Zo varen er enkele klassieke watertaxi´s vooral om en nabij Hotel New York, een Plug-in Hybride watertaxi en een elektrische HNY 6e. In de vloot vind je ook zo´n vijftien snelle MSTX-taxi´s. Op de snelle bootjes kunnen maximaal twaalf passagiers vervoerd worden, op de overige taxi´s maximaal acht. In de zomer kun je met mooi weer buiten zitten en ´s winters zijn de watertaxi´s verwarmd.

De bootjes worden bemand door schippers van de Schippers Centrale Rotterdam. Gezien de Nieuwe Maas een van de drukste rivieren ter wereld is, hebben alle schippers een groot vaarbewijs. De schippers werken meestal parttime bij Watertaxi Rotterdam en werken daarnaast op binnenvaartschepen, patrouillevaartuigen of havensleepboten.

Verschillende keuze mogelijkheden

Als je besluit je in Rotterdam en omstreken met de watertaxi te vervoeren, heb je vele mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een rit van een kwartier tot een dagdeel, over een route die jij wilt of je laten verrassen door de schipper. Je kunt ook tussen de vijftig vaste aanlegsteigers varen. En in welke boot, een klassieke of juist een snelle Watertaxi? Keuzes in overvloed, we vertellen je hier hoe je de beste keuze kunt maken.

Om te beginnen zijn er de vijftig vaste aanlegplaatsen in Rotterdam, die de Watertaxi verdeeld heeft in drie zones: west, centrum en oost. Een ritprijs binnen een zone begint vanaf € 4,50 per persoon. Daarnaast is er een vast schema van vervoer met de klassieke watertaxi rondom Hotel New York.

Ritten met de watertaxi kunnen tot een dag vooraf via de website of telefonisch gereserveerd worden. Op de dag zelf kan dit uitsluitend telefonisch, tot vier uur voor vertrek. De borden bij de aanlegsteigers vermelden het telefoonnummer. Bij een online reservering van een specifieke rit met het aantal passagiers zie je het tarief direct op het scherm verschijnen. Aan boord kan er contant, of met de pin of creditcard betaald worden.

Tarieven Watertaxi Rotterdam 2020

De snelle watertaxi´s kunnen je meenemen naar ruim vijftig verschillende aanlegplekken in Rotterdam en Schiedam. Het is ook mogelijk om buiten deze zones gebruik te maken van de watertaxi, onder voorbehoud van beschikbaarheid. De prijs wordt berekend door drie zones: west, centrum en oost. Ook het aantal passagiers bepalen de prijs van de rit. Binnen het centrum kan er gereisd worden vanaf € 4,50 per persoon. In de zones west of oost vanaf € 5,50 per persoon. Wanneer je tussen twee zones wilt varen, kan dit vanaf € 7,00 per persoon en tussen drie zones, vanaf € 10,00. De rit is, voor kinderen tot en met 12 jaar, halve prijs. Vervoer met de snelle watertaxi kan, voor een rit op dezelfde dag of een opvolgende dag, telefonisch gereserveerd worden. Alle andere reserveringen verlopen via de website.

Watertaxi Rotterdam hanteert vouchers met kortingen voor zakelijke klanten en speciale tarieven voor bijvoorbeeld pendelvervoer van personeel. De prijzen voor een rit hangen af van de hoeveelheid passagiers. Gezien de grootte van de vloot is het mogelijk de taxi´s voor een grote groep te boeken, met een maximum van drie taxi´s per boeking. Als de groep groter is dan 36 personen, wordt er meerdere malen gevaren.

Varen met klassieke watertaxi´s

Een deel van de vloot bestaat uit klassieke boten. Deze langzamere watertaxi´s varen volgens een vast schema tussen de Leuvehaven bij het Maritiem Museum Rotterdam, de Veerhaven in het Scheepvaartkwartier en Hotel New York.

De klassieke watertaxi´s varen ieder kwartier van Noord naar Zuid. Van maandag tot en met donderdag is dit tussen 09:00 en 23:00 uur. Op vrijdag tot en met zondag van 09:00 tot 00:00 uur. De prijs varieert tussen € 2,90 en € 3,60 per persoon, en voor kinderen is er korting. Het is niet nodig om voor deze watertaxi een reservering te maken.

Maak een Rondvaart met een watertaxi

Watertaxi Rotterdam biedt ook de mogelijkheid een rondvaart te boeken. Ook hier zijn er weer verschillende mogelijkheden. Een rondvaart kan geboekt worden met een snelle of een klassieke watertaxi, voor korte of lange duur. Ook bestaat er de mogelijkheid trouwreportages, of foto- en filmreportages te reserveren. Daarnaast biedt Watertaxi Rotterdam ook rondvaarten aan langs de skyline van Rotterdam.

Een rondvaart met de snelle watertaxi kan door het hele vaargebied. Prijzen beginnen bij € 45,00 voor 15 minuten en kunnen oplopen tot 90 minuten, de grootte van de groep kan variëren van maximaal acht tot twaalf passagiers.

Voor een rondvaart met de klassieke watertaxi liggen de opstapplaatsen vast en geldt er een maximum van acht passagiers. De aanlegsteigers zijn te vinden in de Leuvehaven, de Veerhaven en Hotel New York. Prijzen beginnen bij € 30,00 voor 15 minuten, en kan verleng worden tot 90 minuten.

Op- en afstap steigers Watertaxi Rotterdam

Langs de Maas liggen 49 steigers waar je aan boord van een watertaxi kunt stappen. De bekendste en meest gebruikte is steiger 44, naast Hotel New York, hier zit ook het kantoor van de Watertaxi Rotterdam.

Steigerlocaties west

Kaart van de steigerlocaties in zone west van de watertaxi Rotterdam

Steigerlocaties centrum

Kaart van de steigerlocaties in zone centrum van de watertaxi Rotterdam

Steigerlocaties oost

Kaart van de steigerlocaties in zone oost van de watertaxi Rotterdam

De haven van Rotterdam is de grootste haven in Europa. Een rondvaart door de haven geeft je een mooi inzicht hoe het er daar aan toe gaat. Met een rondvaart op 1 van de Spido boten zie je in 75 minuten de haven en wordt er ook nog eens uitleg gegeven. Klik hier om het kijken of dat ook iets voor jou is.

Vorige

9 van de beste drie sterren hotels in Rotterdam

De Beste 4-sterren Hotels in Rotterdam

Volgende