Waterbus Rotterdam

| |

Nederland heeft vele waterwegen en enkele van hen worden bevaren door Waterbus Rotterdam. De Waterbus, vroeger bekend als de Fast Ferry of Aqualiner, is een snelle een comfortabele veerdienst in de regio Rotterdam en Dordrecht. Behalve dat de Waterbus een openbaar vervoersmogelijkheid is met een regelmatige dienstverlening, biedt dit uniek vervoersmiddel een bijzondere kijk op de steden aan het water en verschillende toeristische attracties.

Voetgangers en fietsers kunnen gebruikmaken van de Waterbus met opstapplaatsen in het moderne Rotterdam met de grootste haven van Europa tot aan Dordrecht, baken van de Nederlandse democratie. In de zomer is er ook een directe verbinding naar Kinderdijk. Een fiets mag gratis mee aan boord, maar het is afhankelijk van de drukte of dit ook kan. Bakfietsen, scooters en snorfietsen mogen alleen mee wanneer de steward hier toestemming voor geeft. De dienstregeling van Waterbus Rotterdam houdt rekening met kantoortijden en probeert in te spelen op wel of niet voorziene drukte.

De Vloot van de waterbus Rotterdam

Waterbus Rotterdam heeft maar liefst veertien schepen en doet, eenentwintig haltes aan langs de rivieren die Rotterdam en Dordrecht met elkaar verbinden. De grootste Waterbus uit de vloot heeft plek voor honderdvijftig reizigers. Het verschil tussen dit grootste en het kleinste schip is bijna twee├źntwintig meter. De vakkundige bemanning aan boord is het gezicht van Waterbus Rotterdam, en de kapitein vaart zelfs in buitengewone weersomstandigheden. De schepen hebben een passagiersdek waar een steward al je vragen beantwoordt, en je de mogelijkheid hebt een kaartje te kopen.

Openbaar vervoer

Waterbus Rotterdam is een samenwerkingsvorm van Aquabus BV en is sinds 2010 op deze manier actief. Toch is er op de Maas en Merwede al ongeveer twintig jaar openbaar vervoer. Met ongeveer 1.9 miljoen passagiers per jaar is het een belangrijke schakel in het openbaar vervoer in Rotterdam en de Drechtsteden. De belangrijkste opdrachtgevers van de Waterbus zijn dan ook de Gemeente Rotterdam, de Drechtsteden, de Provincie Zuid-Holland en het Havenbedrijf Rotterdam.

Routes en aanlegplaatsen

De bekendste vaarroute van Waterbus Rotterdam is die tussen Rotterdam en Dordrecht, tussen de drie Drechtsteden; Sliedrecht, Zwijndrecht en Papendrecht. Daarnaast zijn er nog vele haltes te vinden in de omliggende Maassteden, zoals Alblasserdam, Ridderkerk, Krimpen aan den IJssel en Hendrik Ido Ambacht. Reizen met de Waterbus is leuk en makkelijk gemaakt, met een uitgebreide beschrijving van de haltes en de lijn die je gaat afleggen. Tussen de vroege ochtend en het begin van de avond kan er met de Waterbus gereisd worden.

Toeristische attracties

Hoewel de meeste mensen die gebruik maken van de Waterbus dit voor woon- en werkverkeer doen, kun je ook gebruikmaken van dit openbaar vervoermiddel om toeristische attracties te bezoeken. Zo kun je in de zomer met de Waterbus naar het UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Binnen een half uur sta je voor de beroemde molens wanneer je in Rotterdam of Dordrecht opstapt. Vanaf de Willemskade bij de Erasmusbrug in Rotterdam centrum kun je ook naar het SS Rotterdam of nationaal park de Hollandse Biesbosch.

Inchecken en kaartverkoop

Omdat Waterbus Rotterdam onderdeel is van het openbaar vervoersnetwerk in Nederland kan er met de OV-chipkaart ingecheckt en betaald worden. Dit is bovendien het voordeligste tarief. Voor diegenen die geen OV-chipkaart hebben, bestaat er de mogelijkheid om voor vertrek online een e-ticket te kopen. Online vind je verschillende mogelijkheden zoals kaartjes voor een enkele reis of retour, arrangementen, gezinskaarten en dagkaarten. Aan boord kun je ook een kaartje kopen maar dit iets duurder dan betaling met de OV-chipkaart of met een e-ticket. Online zijn losse kaartjes te koop vanaf 0.98 euro per persoon en aan boord vanaf 2 euro per persoon.

Het is niet mogelijk om een reis met de Waterbus te reserveren, omdat het onderdeel uitmaakt van het openbaar vervoersnetwerk. Groepen vanaf tien personen kunnen wel een groepskorting aanvragen. Vooral buiten de spits (van 09:00 tot 15:30 uur) is het makkelijker in een groep te reizen, omdat het dan minder druk is. Waterbus Rotterdam biedt ook een dagkaart aan waarmee je onbeperkt van en naar alle haltes kunt reizen. Dagkaarten zijn online verkrijgbaar vanaf 10.50 euro per persoon.

Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis, reizigers in de leeftijdscategorie├źn 4 tot en met 11 jaar en 65+ krijgen korting. Deze korting geldt niet voor lijn 18, 18 en 181.

Vorige

Foodhallen Rotterdam

BIRD Rotterdam

Volgende