Rotterdampas

| | , ,

Wil je leuke uitstapjes in en rondom Rotterdam doen maar heb je een beperkt budget? Overweeg dan de aanschaf van de Rotterdampas. Iedereen kan een pas kopen en het kost jaarlijks 60 euro, maar voor personen met een minimuminkomen, studenten, 65-plussers of jongeren beneden de 18 jaar is er een reductietarief. Ook komen bepaalde inwoners van de gemeente Rotterdam in aanmerking voor Rotterdampas tegoed.

De Rotterdampas biedt meer dan 750 leuke uitjes zoals een gratis bezoek aan het zwembad, de Euromast, Spido of de bioscoop. Naast Rotterdam zijn ook een aantal attracties in Delft en Den Haag bij de Rotterdampas aangesloten. Met de pas heb je daarnaast recht op bijvoorbeeld gratis koffie, een ijsje of krijg je flinke korting bij verschillende restaurants. De bekende Rotterdamse dierentuin Diergaarde Blijdorp heeft een speciale samenwerking met de Rotterdampas waar je een keer per jaar een bezoekje kunt brengen voor maar vijf euro, of een keer 50% korting op een jaarabonnement voor de dierentuin krijgt. Je kunt het actie-overzicht in de gaten houden via de website, de jaargids of het seizoensmagazine dat je bij aankoop thuisbezorgd krijgt. Waar je de Rotterdampas ook koopt, je krijg de fysieke pas binnen vijf werkdagen in de bus. Er zijn verschillende manieren waarop je de Rotterdampas kunt aanvragen.

Rotterdampas aanvragen of verlengen

Wil je de Rotterdampas kopen? Dan zijn er meerdere manieren om er een aan te schaffen. Ten eerste kan dit via de website rotterdampas.nl met je DigiD en ten tweede via een verkooppunt. Als je naar een verkooppunt gaat, wordt er daar en op dat moment een foto van je gemaakt. Mocht je de pas voor iemand anders kopen die niet mee kan, neem dan wel een foto mee. Als je de Rotterdampas eenmaal hebt kun je via de website onder je eigen account Mijn Rotterdampas in een oogopslag zien waar je met de pas bent geweest, wat je hebt gespaard en wat je graag zou willen ondernemen.

De Rotterdampas is voor iedereen verkrijgbaar, maar als je voor het reductietarief in aanmerking wilt komen, zijn er een aantal voorwaarden. Ben je student? Dan kun je bij de Rotterdampaswinkel terecht en wordt er direct een korting op je aankoop gegeven wanneer je een collegekaart of een inschrijvingsbewijs van je opleiding kunt tonen. Als je 65-plusser ben, krijg je bij de aanschaf met een geldig legitimatiebewijs ook direct korting. Als je een reductietarief voor minimuminkomen wilt krijgen, moet dit aangetoond worden met een legitimatiebewijs en een bewijs van het gezamenlijke maandelijkse netto-inkomen. Een bankafschrift of een salarisstrook van maximaal twee maanden oud worden als bewijsmateriaal goedgekeurd. Als je een ander reductietarief zoekt, ga dan direct naar je eigen gemeente als die deelneemt aan de volgenden: Vlaardingen, Waddinxveen, Zuidplas, Capelle a/d IJssel, Gouda, Nissewaard, Pijnacker-Nootdorp, Maassluis, Lansingerland en Schiedam.

Heb je al een pas en wil je de Rotterdampas verlengen? Dit kan via de website met je DigiD. Op de website vind je Mijn Rotterdampas en via dit account kun je je pas makkelijk beheren. Rotterdampas stuurt daarnaast ieder jaar in het begin van februari een herinneringsbrief aan haar leden om een verlengen aan te bieden. Je kunt de verlengbrief invullen en opsturen. Als je meer wilt weten over de status van status van je pas, kijk dan op rotterdampas.nl/passtatus.

Winkelen in Rotterdam

Je leest het goed. De Rotterdampas kan ook gebruikt worden om mee te winkelen. Voor inwoners van de gemeente Rotterdam met een kleine beurs en recht op AOW is er een AOW-tegoed op de pas gezet. De gemeente heeft ook een initiatief waar Rotterdampas tegoed aangeboden wordt aan kinderen van ouders met een laag inkomen. Dit tegoed wordt jeugdtegoed genoemd en wordt op de Rotterdampas bijgeschreven. Ouders kunnen hiervoor een aanvraagformulier bij de Gemeente Rotterdam en Gouda invullen.

Zowel het AOW- als het jeugdtegoed kunnen besteed worden aan onder andere het openbaar vervoer, tablets en laptops, rugzakken, kleding en schoenen, sportspullen, boeken en tijdschriften, hobbyartikelen, dierenbenodigdheden en de dierenarts en thuiszorg- en badkamerartikelen. Het is niet zomaar te besteden. Je kunt er bijvoorbeeld geen alcohol en tabak, reisartikelen, dierenvoeding, interieuritems of telefoons en beltegoed mee kopen. Zo hoopt de gemeente dat het tegoed wijs besteed wordt en echt terecht komt waar het nodig is.

CJP Pas

In lijn met de Rotterdampas is er een alternatief voor culturele plekken in heel Nederland: De Cultureel Jongeren Pas (CJP). Deze pas is voor iedereen tot een leeftijd van 30 jaar en kost jaarlijks 17,50 euro. Er is een groot aanbod films, voorstellingen, exposities en festivals die je met de CJP pas korting, voorrang en andere voordelen bezorgen. Ook krijg je drie keer met jaar het CJP-Magazine thuisbezorgd.

De CJP pas is een mooie aanvulling op de Rotterdampas voor iedereen onder de 30 jaar, zeker als je ook culturele instellingen buiten Rotterdam wilt bezoeken.

De geschiedenis van de Rotterdampas

De Rotterdampas is een initiatief dat in 1989 startte in de havenstad en omstreken en had als doel om leuke uitjes voor iedereen toegankelijk te maken, speciaal voor personen die dat normaal gesproken niet zo gauw zouden kunnen ondernemen.

Inmiddels bestaat de pas al ruim dertig jaar en is het doel nog altijd hetzelfde. De pas is nog steeds erg populair en de partners en zakenrelaties van de Rotterdampas zorgen ervoor dat er met de pas meer dan 750 leuke dingen gedaan kunnen worden.

Vorige

Miniworld Rotterdam

Rechtbank Rotterdam

Volgende