Aan de voet van de Erasmusbrug vind je de Rotterdamse Rechtbank. De rechtbank bestaat uit twee gebouwen die elkaar met glazen loopbruggen verbinden. Het moderne gebouw maakt deel uit van Rotterdams tweede stadshart te vinden op de Kop van Zuid, waar vele nieuwe woningen gebouwd zijn en er ruimte is gemaakt voor allerlei voorzieningen die thuishoren in een grote stad, zoals het Nieuwe Luxor Theater. Rechtbank Rotterdam heeft drie verschillende ingangen die ieder hun eigen functie hebben.
Ingang A aan het Wilhelminaplein 125 is te vinden in het lagere, grijze gebouw. Hier bevinden zich het cellencomplex, de grote zittingszalen en de afdeling in strafzaken van de rechter-commissaris. Ingang B, te vinden aan Wilhelminaplein 100, is een hoog, rood gebouw waar de kleinere zittingszalen en kantoren te vinden zijn. In het verlengde van de Erasmusbrug bevindt zich ingang C met een extra grote rechtszaal. Deze ingang aan de Posthumalaan 74 beschikt over extra beveiligingsmaatregelen en de zaal kan ook door andere rechtbanken gebruikt worden. Publiek is maar bepekt welkom in de zalen. Je moet je dan ook vooraf aanmelden als je een zitting wilt bijwonen. In principe zijn zittingen openbaar, maar niet als de verdachte jeugdig is of er uitzonderlijke omstandigheden zijn.
Verschillende loketten in de Rechtbank
Rechtbank Rotterdam heeft verschillende loketten waar je als burger terecht kunt. Mocht je slachtoffer zijn in een zaak, dan kun je terecht bij Slachtofferloket Rotterdam. Dit moet voor de strafzitting gebeuren en je kunt hier aangeven op welk moment van de zitting je begeleiding wilt. De rechtbank kan geen juridisch advies geven, hiervoor kun je terecht bij het Juridisch Loket. Dit loket is er voor iedere burger en je kunt hier terecht voor gratis advies en informatie.
Rechtbank Rotterdam heeft een centrale informatiebalie. Aan deze balie kun je terecht voor een grote verscheidenheid aan rechtstukken, zoals apostille of legalisatie, aangifte faillissement, de afgifte van stukken, huwelijkse voorwaarden, inzage dossier en nalatenschappen. Naast deze lijst is er aan de centrale informatiebalie ook ruimte voor onder andere uittreksels uit het gezagsregister, griffierecht en kostenverdeling, en het instellen van een hoger beroep tegen strafvonnissen.
Bereikbaarheid van de Rechtbank in Rotterdam
Rechtbank Rotterdam is bereikbaar met de auto, maar wegens de beperkte parkeergelegenheid wordt het aangeraden om met het openbaar vervoer te komen. Mocht je toch met de auto komen, dan kan in de omgeving alleen betaald parkeert worden. Voor je reis kun je op rotterdam.nl terecht voor meer informatie over parkeren op de Kop van Zuid. De metro stopt direct onder de rechtbank bij halte Wilhelminaplein. Ook tramlijnen 20, 23 of 25 nemen je mee naar de gelijknamige halte direct voor de deur van Rechtbank Rotterdam. Als je blijft overnachten in Rotterdam en je hebt gekozen voor het Nhow Hotel, dan zie je de rechtbank aan je linkerkant als je het hotel uitloopt.

De geschiedenis van de Rechtbank in Rotterdam
Op 1 januari 2013 werden de Rechtbank Dordrecht en de voormalige Rechtbank Rotterdam samengevoegd en vestigde de nieuwe Rechtbank Rotterdam zich aan het Wilhelminaplein op de Kop van Zuid in Rotterdam.
De huidige zittingen worden gehouden in Rotterdam en Dordrecht. Rechtbank Rotterdam maakt deel van uit de elf rechtbanken die Nederland telt. Het is de rechtbank voor de volgende gemeenten uit de regio Rotterdam: Alblasserdam, Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Dordrecht, Goeree-Overflakkee, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hellevoetsluis, Hendrik-Ido-Ambacht, Hoeksche Waard, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Molenlanden, Nissewaard, Papendrecht, Ridderkerk, Rotterdam, Schiedam, Sliedrecht, Vlaardingen, Westvoorne, en Zwijndrecht.