Nieuwe Binnenweg

| | ,

Een echte Rotterdamse straat: dat is de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. In deze lange straat komt van alles bij elkaar, van nieuwbouw tot oude stijlvolle gebouwen. Hier kun je uitgaan, winkelen, eten en drinken en zelfs bidden (er zijn een aantal kerken te vinden). Als je Rotterdam bezoekt en je wilt deze bijzondere straat aandoen, dan kom je er onder andere met het openbaar vervoer door de tram of metro tot het Eendrachtsplein te nemen. Vanaf daar loop je direct naar de Nieuwe Binnenweg. Je kunt deze lange straat in twee delen lopen: het eerste gedeelte tot de stoplichten die je vindt op het kruispunt met de ´s Gravendijkwal en het tweede gedeelte waar je veel winkels tegenkomt. Je kunt de stadskant als beginpunt nemen en tijdens het wandelen en winkelen af en toe een koffiepauze nemen bij zaken als het Westerpaviljoen of Lilith. Loop terug via de andere kant van de straat of maakt gebruik van de diverse mogelijkheden van het openbaar vervoer om terug naar het Eendrachtsplein te reizen. Hier kun je meer lezen over de winkels en horecagelegenheden in deze straat.

De Nieuwe Binnenweg typeert zich door een grote verscheidenheid aan winkels. Zo is er Watt Nou, een winkel waar je originele cadeaus, isolatiemateriaal en lampen kunt kopen. Seventiesdesign.com biedt mooie accessoires en meubels voor je huis. Ook planten zijn verkrijgbaar op de Nieuwe Binnenweg. Zo is er STEK, een stadstuinwinkel met een gevarieerd aanbod aan planten en potten. Je kunt hier zelfs een kerstboom adopteren! Demonfuzz Records en Plaatboef voorzien je van fijne muziek. Voor sieraden ga je naar Zigt Sieraden en voor kleding bijvoorbeeld naar Joline Jolink. Je kunt in deze straat ook uitstekend vintage winkelen. Zo kun je recht bij Sister Moon, Bertus Antiek en Curiosa, Art&Casey, en Movimento.

Mocht je tijdens het wandelen trek krijgen, dan kun je bijvoorbeeld bij Buiten deli&lunch ter eerlijk en biologisch eten of je neemt het mee om thuis op te eten. Ben je op zoek naar een taart en een lekkere cappuccino? Dan kun je terecht bij Koekela. Bij Jordy´s Bakery geniet je van een lekker ontbijt of lunch.

De Nieuwe Binnenweg biedt ook veel uitgaansgelegenheden waar je vanaf de vroege namiddag tot laat in de nacht kunt doorbrengen. De bekendste club en poppodium van deze straat is zonder meer Rotown. Het bestaat sinds 1987 en heeft beroemdheden als Kane, K´s Choice, Kensington, Van Dik Hout en De Jeugd Van Tegenwoordig op het podium gehad. Direct naast Rotown vind je Bar3 waar je de hele nacht plaatjes kunt draaien, spelletjes kunt spelen en van een drankje kunt genieten. Nog zo´n bekende plek is de kroeg Stalles, waar je overdag kunt lunchen en ´’s avonds voor 5 euro pizza kunt eten. Als je fan bent van bier kun je je hart ophalen bij Biercafé Boudewijn, waar ruim 24 bieren getapt worden en meer dan 200 op de fles worden aangeboden.

Paradijskerk

De Paradijskerk is, ondanks dat deze tussen 1907 en 1910 is gebouwd, een onderdeel van de geschiedenis van Rotterdam. Het herbouwen van de kerk is zo gedaan dat het interieur van de oude Paradijskerk, gebouwd in 1709, uit de delftsevaart erin geplaatst kon worden. En doordat de kerk geen schade heeft opgelopen tijdens de bombardementen staat er in de Nieuwe Binnenweg een prachtige kerk met een interessante geschiedenis. Het is dan ook de moeite waard om hier een kijkje te gaan nemen.

De geschiedenis van de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam

De Binnenweg is een lange straat in de stad Rotterdam die al sinds 1454 bestaat tussen Rotterdam en Delfshaven. De weg bestaat uit drie stukken: het Binnenwegplein, de Oude Binnenweg en de Nieuwe Binnenweg. Voor dit artikel concentreren we ons op het gedeelte tussen de Mauritsweg en de Delfshavense Schie: de Nieuwe Binnenweg die tussen 1880 en 1940 bebouwd werd. De Nieuwe Binnenweg is verreweg de bekendste van de Binnenweg en gaat dwars door het Nieuwe Westen, het Middelland en het Oude Westen.

Hoewel Rotterdammers de weg al lang Oude en Nieuwe Binnenweg noemen, werd dit pas officieel vastgelegd in 1974. In de laatste jaren is de reputatie van de straat verbeterd en zijn er veel uitgaansgelegenheden, winkels en cultureel diverse producten verkrijgbaar. Recent worden in deze straat ook steeds meer duurzame producten verkocht.

Vorige

Novotel Rotterdam

Harbour Club Rotterdam

Volgende