Maritiem Museum Rotterdam

| | , ,

Het Maritiem Museum Rotterdam neemt je mee op een maritieme ontdekkingstocht die interessant is voor jong en oud. Het Maritiem Museum bevindt zich in de grootste historische museumhaven van Nederland, de Leuvehaven. In de museumhaven vind je hele oude schepen waardoor je de ontwikkeling van de scheepvaart kunt zien. Op veel schepen stap je zo aan boord om te ervaren hoe de zeemannen van vroeger dit beleefden. Ook zijn er meerdere oude historische kranen zodat je ziet hoe de schepen in die tijd werden gelost of geladen. Een kaartje voor het Maritiem Museum in inclusief toegang tot de museumhaven.

Maritiem Museum Rotterdam heeft een vaste collectie met meerdere topstukken, waaronder de Joan Bleau´s zeekaarten en het oudste scheepsmodel van Europa. Deze zijn te vinden op deck 1 in het museum. De vaste collectie heeft ook een offshore experience op het half deck en speciaal voor kinderen Professor Plons die hen meeneemt op avontuur in de haven. De offshore experience is een interactief platform met modellen van schepen en platformen die tegenwoordig worden gebruikt. Daarnaast zijn er verschillende testen die je kunt doen om te zien of je geschikt bent om te werken in de offshore. Lukt het jou om de helikopter te laten landen op het booreiland?

In het museum luister je onder andere naar verhalen van kapiteins, cruisereizigers en ontdekkingsreizigers over scheepsbouw, handel overzee, en de strijd tegen water. Daarnaast organiseert het museum wisselende tentoonstellingen en vele activiteiten. Tijdens de zomermaanden vertrekken er rondvaarten vanuit de Museumhaven met een historische stoomsleepboot, havendienst of de waterbus.

Maritiem Museum Rotterdam in de maritime capital of Europe is een bijzondere locatie die gehuurd kan worden voor zakelijke evenementen. Het ligt in het hart van Rotterdam en biedt ruimte tot 300 personen. Er zijn grote en kleine zalen te huur die allen moderne faciliteiten en presentatietechnieken beschikbaar stellen voor bijvoorbeeld een receptie, presentatie, symposium of vergadering.

Bezoek het Maritiem Museum in Rotterdam

Als je Maritiem Museum Rotterdam wilt bezoeken kun je alleen vooraf online een toegangsbewijs kopen. Je moet aangeven hoe laat je naar binnen wilt.

Wil je al voordat je het museum betreedt in maritieme stemming komen? Vaar dan met de Watertaxi naar de Leuvehaven. Het museum biedt ook kortingen aan, bijvoorbeeld met de Rotterdampas. Groepen vanaf 15 personen komen in aanmerking voor een speciaal tarief. Ook worden er rondleidingen door de Leuvehaven en in het museum georganiseerd in verschillende talen.

Maritiem Museum Rotterdam heeft ook een maritieme bibliotheek met de grootste en oudste collectie maritiem naslagwerk van Nederland. De maritieme bibliotheek is op vrijdag geopend van 10:00 tot 17:00 uur. De bibliotheek ontstond al in 1857 onder de Koninklijke Nederlandse Yachtclub en kan ook op afspraak bezocht worden. Naast een bibliotheek is er in het Maritiem Museum ook een museumwinkel en een museumcafé waar je voor allerlei lekkernijen terecht kan.

Openingstijden Maritiem Museum Rotterdam

MaandagGesloten
Dinsdag10:00 – 17:00
Woensdag10:00 – 17:00
Donderdag10:00 – 17:00
Vrijdag10:00 – 17:00
Zaterdag10:00 – 17:00
Zondag11:00 – 17:00

Professor Plons

Op Deck 2 is er een speciale hoek voor de jonge zeevaarders. Hier kunnen kinderen op een leuke manier kennis maken met de wereld op zee. Zo is er een film te zien over zeemonsters, staat er een vitrine met beschilderde haaientanden en kunnen ze leren over het bestaan van Reuzenoctopussen.

Met een druk op de knop leren kinderen leuke weetjes over reuzeninktvissen

De geschiedenis van het Maritiem Museum

De geschiedenis van het Maritiem Museum Rotterdam heeft een directe link met het Nederlandse Koningshuis. De persoon die aan het begin van het museum staat is Prins Hendrik, de achter-achter-oudoom van Koning Willem-Alexander. Prins Hendrik zag Nederland als een maritiem land en daarom kreeg hij zijn bijnaam de zeevaarder. De Prins was een zeevaarder bij de marine en werd in 1845 voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Yachtclub in Rotterdam. Deze Yachtclub startte een verzameling scheepsmodellen en boeken.

Later ging de Yachtclub failliet en nam de gemeente Rotterdam daarna bezit van de scheepsmodellen en de bibliotheek. Zo begon in 1874 het Maritiem Museum Rotterdam dat in 1999 officieel deze naam kreeg. In 2014 begon het museum een samenwerking met het Havenmuseum. Op deze manier is Maritiem Museum Rotterdam het museum geworden zoals we dat vandaag de dag in de Leuvehaven in Rotterdam kennen.

Een schilderij van de oude Leuvehaven
Vorige

Markten in Rotterdam

Cinerama Rotterdam

Volgende