KINO Rotterdam

| | , ,

Met de lange geschiedenis van theater, film en muziek die typerend is voor de Gouvernestraat in Rotterdam, opende KINO als bioscoop in het centrum van de stad haar deuren. Elke kwaliteitsfilm die getoond wordt in KINO kent een unieke uitleg waarin de programmeur verteld waarom de bioscoop voor de film kiest. Er is een gevarieerd aanbod van klassiekers tot blockbusters en arthouse. Ook is KINO Rotterdam open voor mensen uit de wijk en worden scholen betrokken bij leerzame projecten die informatie geven over de filmindustrie. Zo hoopt KINO de jongere generatie enthousiast te maken voor de audiovisuele sector.

Maar KINO is naast bioscoop met vier filmzalen nog zo veel meer. Er zijn ook een bar en een restaurant, en KINO is op een multifunctionele manier ingericht waardoor er ruimte is voor onder andere lezingen, muziekoptredens, tentoonstellingen en festivals. De kleine kaart van het restaurant en de bar heeft een menu dat per maand wisselt en focust op seizoensgebonden gerechten met dagelijks een dag special. KINO Rotterdam is een unieke plek in het hart van de stad waar artiesten hun werk kunnen exposeren of presenteren, en waar na afloop contact kan worden gelegd met bezoekers en publiek. Zo is KINO een collectieve ontmoetingsruimte voor entrepreneurs, bezoekers en filmliefhebbers. Dit maakt KINO Rotterdam tot een unieke plek waar bijzondere ontmoetingen plaats kunnen vinden.

De geschiedenis van KINO Rotterdam

De geschiedenis van KINO Rotterdam gaat terug naar het jaar 1909, wanneer Jan Verheul ´Ons Huis´ ontwerpt aan de Gouvernestraat nummer 129-133. In Ons Huis zou de mens terecht kunnen voor creatieve ontwikkeling, kunstgenot en ontspanning. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het pand in gebruik genomen als noodziekenhuis. Het duurde een jaar voordat Ons Huis het gebouw weer in handen kreeg en het opnieuw een centrum voor beeldende kunst werd, met een expositieruimte, een filmzaal en verschillende ateliers.

Het is 1949 wanneer Ons Huis bekend wordt als ´t Venster, een avant-garde theater voor films van kwaliteit. Daarnaast ontstond in de jaren vijftig de Lantaren als theaterzaal, met ruimte voor exposities in de foyer. De Rotterdamse Kunststichting van de Gemeente Rotterdam nam in 1969 het beheer over van de film- en theaterzaal. In de decennia die volgenden, waren de zalen het theaterdecor voor vele nationale en internationale beroemdheden, zoals Depeche Mode, U2 en Simple Minds. In 1986 werd Theater LantarenVenster weer een zelfstandige stichting. LantarenVenster zag uiteindelijk veel beperkingen in het pand aan de Gouvernestraat en verhuisde zo in 2010 naar een nieuw gebouw aan de Wilhelminakade. De Gemeente Rotterdam verkocht het pand uiteindelijk aan de exploitanten van KINO, die hier in 2016 haar intrede nam.

BURO – De spot voor creatieve ondernemers

Behalve filmhuis en culturele ontmoetingsplek, vind je boven KINO een belangrijke plek voor creatieve ondernemers in Rotterdam: BURO. De Rotterdamse audiovisuele sector vindt hier een plek met ongeveer duizend vierkante meter aan kantoorruimte en multifunctionele studio´s.

Het is dan ook de grootste creatieve werkplek voor de audiovisuele sector in Rotterdam. Er zijn kantoorruimtes en twee ingerichte studio’s die gehuurd kunnen worden door creatieve ondernemers. KINO en BURO vormen zo samen een uniek concept in havenstad Rotterdam.

Vorige

Annabel Rotterdam

Holland Casino Rotterdam

Volgende