Hotel New York in Rotterdam

| | , , , ,

Op het moment dat je Hotel New York binnenstapt, word je meegevoerd in een maritieme sfeer door het interieur van hoge plafonds, robuuste pilaren en buizen, en speciale lampen. Je waant je daadwerkelijk in een andere wereld en gaat zelfs eventjes een eeuw terug in een van de restaurants. Het hotel-restaurant heeft 72 kamers, 2 restaurants en 7 zalen die voor allerlei evenementen gehuurd kunnen worden. De hotelkamers zijn allemaal anders van kleur, vorm en inrichting en verwijzen een voor een naar de origine van het pand. Je kunt bijvoorbeeld de Patio kamer, de Waterkantkamer kamer, Balkonkamer, Torenkamer, het Directievertrek, of de Maassuite boeken. Veel van deze kamers genieten van een prachtig uitzicht over de Maas of je kijkt naar de prachtige Rijnhaven.

Hotel New York heeft een restaurant waar je een ontbijt, lunch, diner, borrel of high tea kunt nuttigen. Hier kun je met groep tot 25 personen terecht en je kunt kiezen uit klassieke gerechten, zoals een Rib Eye en Caesar Salad. Ook is er een Oesterbar waar verse schaal- en schelpdieren verkrijgbaar zijn. Daarnaast heeft Hotel New York een intiem en exclusief NY Basement; een restaurant en cocktailbar met een klassiek jaren twintig/dertig interieur. Verder vind je in het hotel een kiosk waar je mooie aandenken kunt kopen en is er in de lobby een Van Gennep boekenwinkel. In de lobby worden daarnaast toiletartikelen en ansichtkaarten verkocht.

De Geschiedenis van Hotel New York

Hotel New York heeft een levendige geschiedenis die nog altijd in het bijzondere pand naar voren komt. Vanaf het jaar 1901 opent het gebouw haar deuren als administratiegebouw voor de Holland-Amerika Lijn. Het gebouw is ontworpen door J. Muller en C.M. Droogleever Fortuyn. De twee torens die het pand tot op de dag van vandaag sieren zijn in 1913 en in 1917 bijgebouwd. De Holland-Amerika Lijn beleeft gouden jaren in het gebouw. Enkele decennia later zorgt de concurrentie van de luchtvaart ervoor dat de dienstregeling op New York beëindigd wordt en de Holland-Amerika Lijn zich op cruisevaart vanuit Amerika gaat focussen.

Het is 1984 wanneer het pand verkocht wordt aan een projectontwikkelaar. Vier jaar later nemen krakers het gebouw in bezit, en een jaar daarna neemt de gemeente Rotterdam de beslissing het voor 26 miljoen gulden te kopen. Het duurt echter nog tot 1993 dat het leegstaande pand als hotel-restaurant haar deuren opent. Haast tegelijk begint ook de Watertaxi Rotterdam met een hoofdkwartier naast naar Hotel New York. De bereikbaarheid wordt nog meer verbeterd met de opening van de Erasmusbrug in 1996. In lijn met Hotel New York, ligt de SS Rotterdam, het oude vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn, sinds 2008 afgemeerd aan de Maashaven. Hotel New York is vanaf 2013 onderdeel van de WestCord Hotel Group.  

Barbershop New York

Een ander uniek concept bevindt zich in het souterrain van Hotel New York: de New York Barbershop. Dit is een familiebedrijf uit 1884 en hier kun je terecht voor perfecte haarstijlen en uitgebreide scheerbehandelingen.

Er is dus veel te doen en te zien in en om Hotel New York op de Kop van Zuid, met nabije parkeergelegenheid en verschillende openbaar vervoersmogelijkheden. Je kunt er slapen, eten, trouwen, vergaderen, en arrangementen boeken die gegarandeerd staan voor onvergetelijke momenten.

Vorige

’t Zusje Rotterdam

Decathlon Rotterdam

Volgende