De prachtige Skyline van Rotterdam

| | , , ,

De stad aan de Maas heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld en heeft inmiddels een indrukwekkende skyline met vele wolkenkrabbers. Rotterdam had in 1898 de primeur van de eerste wolkenkrabber van Europa. Het Witte Huis was in de negentiende eeuw met 45 meter hoogte, een hypermodern kantoorgebouw met centrale verwarming, goede verlichting en een telefooncentrale. Dit was toen niet het startschot voor de bouw van meer wolkenkrabbers in Rotterdam. Pas in 1973 werd begonnen met de bouw van het volgende hoge gebouw, De Hofpoort aan het Hofplein. Dit kantoorgebouw van Shell werd in 1976 in gebruik genomen en is 95 meter hoog.

In dezelfde periode, 1975, werden in Delfshaven de Marconitorens gebouwd. Officieel heette deze torens de Europoint-torens en met hun 95 meter hoogte waren ze een mooie aanvulling op de beginnende skyline van Rotterdam. Twee van deze wolkenkrabbers zijn inmiddels omgedoopt tot de Lee Towers, vernoemd naar de beroemde Rotterdamse volkszanger. Leen Huijzers, de echte naam van Lee Towers, heeft de tot appartementencomplexen omgebouwde torens officieel geopend in november 2019. Met deze verbouwing werden 883 appartementen toegevoegd aan het woningaanbod in de havenstad.

Het Witte Huis is tegenwoordig niet meer zo goed te zien tussen alle hoogbouw van de Rotterdamse Skyline. Het blijft wel een opvallend gebouw waar mensen vanaf de terrassen aan de Oude haven een mooi uitzicht op hebben. Op het dak van het Rijksmonument zit nog steeds een uitkijkplatform dat af en toe is geopend voor het publiek.

Een aantal gebouwen op de Kop van Zuid hebben tegenwoordig een belangrijke plaats in de skyline. Aan de Wilhelminakade, waar tussen 1873 en eind jaren zeventig de schepen van de Holland-Amerika Lijn vertrokken naar New York, staan drie hoge torens van gemiddeld honderdvijftig meter hoog.

Zo blijft er in de huidige tijd toch nog een verbinding tussen Rotterdam en Amerika. Want volgens velen heeft New York de mooiste skyline ter wereld en Rotterdam de mooiste van Nederland.

De Rotterdamse Skyline

Dit iconische beeld aan de Maas wordt bijna overal afgebeeld op de merchandise van de stad, en toeristen reizen er speciaal voor naar Rotterdam. Onder andere de Erasmusbrug, de wolkenkrabbers op de Kop van Zuid, de Euromast, de Millenniumtoren, de Delftse Poort en het nieuwste project, de Zalmhaven Rotterdam, maken onderdeel uit van de skyline.

Erasmusbrug

De absolute icoon van Rotterdam is natuurlijk de Erasmusbrug. Officieel geopend in 1996, verbindt de brug Rotterdam-Zuid met Rotterdam-Noord, waar ook het centrum ligt. De brug is ruim honderdnegenendertig meter hoog en achthonderd meter lang, in de volksmond wordt de brug ook wel de Zwaan genoemd, vanwege de bijzondere vorm van de brug.

De Erasmusbrug is een bekende plaats voor grote evenementen. Zo is de brug het decor voor de Wereldhavendagen, de Marathon van Rotterdam en was het dat voor de Red Bull Air Races. In 2010 ging de proloog van de Tour de France over de Erasmusbrug en in 2015 stond er weer een uitzinnig publiek op de brug toen er weer een etappe van de tour voorbij kwam. Het nieuwe jaar wordt tegenwoordig ook ingeluid op de Erasmusbrug met een spectaculair vuurwerk.

De Euromast

De Euromast staat in een groene omgeving naast Het Park en werd in 1960 ontworpen voor de Floriade, die in dat jaar plaatsvond. Het gebouw moest ruim 100 meter hoog zijn om de hoogste constructie van Rotterdam te worden. In 1970 werd de Euromast verhoogd tot de huidige hoogte van 185 meter. Je kan met een draaiende Euroscoop naar de top, vanaf het restaurant gedeelte, hier heb je een prachtig uitzicht over Rotterdam en ver daarbuiten.

Wolkenkrabbers op de Kop van Zuid

De Kop van Zuid heeft een industrieel verleden en is nu het gezicht van de skyline van Rotterdam. Architect Rem Koolhaas ontwierp er de woon- en werktoren Montevideo, het kantoorpand de Maastoren en De Rotterdam. Ook het World Port Center met de Port of Rotterdam heeft er een prominente plek met het bijzonder gevormde gebouw van 124 meter hoog.

In 2005 opende Montevideo, een wolkenkrabber met 139.5 meter hoogte. Door het logo met de letter M van 8 bij 8 meter, werd de totale hoogte van dit gebouw 151.50 meter. Daarna volgde de Maastoren in 2009, een kantoorgebouw met een hoogte van 164.75 meter. In 2010 opende New Orleans, met haar 160.50 meter de op een na hoogste woontoren van Nederland. Hier huist ook het theater Lantaren Venster. Tenslotte heeft woon- en werk wolkenkrabber De Rotterdam een hoogte van 149.10 meter. Deze torens schitteren direct aan de Maas aan de Wilhelminapier.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Delftse Poort en de Millenniumtoren  zijn onderdeel van de Skyline van Rotterdam
Het centrum van Rotterdam met de Delftse Poort, 151 meter, en de Millenniumtoren, 131 meter

De hoogbouw in het centrum van de stad

Het gebouw dat iedereen kent maar waarvan bijna niemand de naam weet, is dat van de Delftse Poort. Deze 151 meter hoge wolkenkrabber ligt pal naast Rotterdam Centraal en is een kantoorgebouw dat vanaf 1991 in gebruik is. Het bestaat ui twee torens van 93 en van 151 meter. Een groot gedeelte van het kantoorgebouw wordt gebruikt door Nationale-Nederlanden, maar ondernemers kunnen er tegenwoordig ook flexwerkplekken of kantoorruimte huren.

Vlak bij de Delftse Poort ligt de 131.10 meter hoge Millenniumtoren, pal aan Weena en tegenover het Centraal Station. De toren kreeg haar naam door de opleverdatum in het jaar 2000. Het is nu een kantoor en hotelketen Marriott heeft er een luxe vestiging die prachtige uitzichten vanuit haar kamers biedt.

Omringd door water vinden we aan het Wijnhaveneiland Red Apple. De toren stamt uit 2009 en heeft met 127.10 meter hoogte maar liefst 35.000 vierkante meter ruimte voor appartementen, kantoren, winkels, horeca en een parkeergarage.

Op de lijst van hoge torens in het centrum mag ook het Nieuwe Erasmus MC  niet ontbreken. Het Erasmus MC werd van 2010 tot en met 2017 gerenoveerd en de toren werd zo 120 meter hoog. Het oude gebouw dateert uit 1968 en heeft een hoogte van 113.50 meter. Het nieuwe Erasmus werd gemaakt met een hijsloods, een overkapping op het gebouw waar laag na laag direct een nieuwe loods gebouwd wordt die steeds hoger gaat.

De Zalmhaven wordt de hoogste van Nederland

De nieuwste bebouwing die kenmerkend gaat zijn voor de skyline van Rotterdam is Zalmhaven Rotterdam. Dit project bevindt zich in het Scheepvaartkwartier, een wijk met een chique-maritiem karakter. Het ligt in de kunst driehoek van de stad met onder andere de Kunsthal en het Wereldmuseum om de hoek.

Zalmhaven Rotterdam biedt de toekomstige bewoner woonruimte door ruime appartementen, royale herenhuizen en luxe penthouses met een prachtig uitzicht over verschillende kanten van de stad en de Maas. Met maar liefst 215 meter hoogte zal deze wolkenkrabber het hoogste gebouw van Nederland zijn.

De Skyline van Rotterdam blijft groeien

Zalmhaven Rotterdam wordt halverwege 2022 opgeleverd, maar dit is niet het enige project in aanbouw dat de skyline van de stad zal vernieuwen. Wat dacht je van The Sax, een complex van Havana en Philadelphia, twee moderne woontorens en commerciële ruimten van 165 meter hoogte aan de Wilhelminapier.

Ook in het Baankwartier in het centrum wordt hard gewerkt. Zo is de Baan Toren in aanbouw, een toren van ruim 158 meter met 50 verdiepingen vol huurwoningen. In de buurt komt ook de Cool Tower, 150 meter hoogte vol luxeappartementen. Aan de Wijnhaven 65 is in 2021 woontoren Casa Nova klaar.

Rondom het Centraal Station wordt flink ontwikkeld. Neem het project Treehouse bijvoorbeeld, de nieuwe toren van 140 meter hoog direct naast Centraal Station waar op 41.000 vierkante meter een mix van woningen, kantoren en horeca komt. Daarnaast wordt de laatste fase van Weenapoint 3, The Modernist, in 2022 opgeleverd met winkels, horeca, woningen en een ondergrondse parkeergarage.

Boompjes is ook aan vernieuwing onderhevig. Van nummer 60 – 68 wordt een voormalig kantoorpand omgetoverd tot appartementencomplex in twee torens waarvan de hoogste tot 100 meter reikt. Aan Boompjes 55 – 57 wordt de 110 meter hoge Terraced Tower gebouwd.

Kortom: De Rotterdamse skyline is nu al indrukwekkend, maar zal de komende vijf jaar doorgroeien tot een fantastische skyline met wolkenkrabbers van internationale hoogte. Kom naar de stad en bekijk de Skyline met eigen ogen!

Vorige

Taxi platform Bolt in Rotterdam

Overnachten in de mooiste hotels in Hoek van Holland

Volgende