De Doelen

| | , ,

De Doelen bevindt zich in het Mauritskwartier in het centrum van Rotterdam. Het concertgebouw ligt op loopafstand van het Centraal Station. Het is een bekend en geroemd gebouw waar jaarlijks ongeveer 600 concerten plaatsvinden. De Doelen focust zich op het aanbieden van livemuziek in een aangename ontmoetingsplek. Het concertgebouw is bruisend, open en gastvrij en de muziek is voor iedereen toegankelijk. De Doelen is dan ook geschikt voor grote concerten en ontvangt jaarlijks maar liefst 450.000 bezoekers. Hiermee is het Nederlands tweede concertgebouw en de meest bezochte podiuminstelling van Rotterdam.

De programmering van De Doelen is breed en trekt veel verschillende mensen aan. Zo zijn er klassieke concerten van bijvoorbeeld het Rotterdams Philharmonisch Orkest, kinderconcerten, jazzconcerten, wereldmuziek uit verschillende landen en treden er grote namen op. Zo hebben onder andere de legendarische Aretha Franklin, Tina en Ike Turner, Bruce Springsteen, en The Who hier hun acts laten zien. Via de website dedoelen.nl kun je de uitgebreide programmering bekijken en ook je tickets bestellen. Daarnaast kun je direct aan de kassa je toegangsbewijs kopen. Koop alleen via officiële verkoopkanalen, zodat je er zeker van bent dat je kaartje origineel en geldig is. Je kunt De Doelen met het openbaar vervoer goed bereiken en als je met de auto komt, kun je deze parkeren in parkeergarage Schouwburgplein of Kruisplein.

Evenementen in de zalen van De Doelen

De Doelen staat ook bekend als populaire locatie voor andere evenementen, zoals het Gergiev Festival en het International Filmfestival Rotterdam. Dit soort grote evenementen vinden hier de plek voor filmzalen, informatie- en kassaruimten. Daarnaast heeft De Doelen een bijzonder orgel in de Grote Zaal. Dit orgel is door orgelbouwer Flentrop ontworpen en geïnstalleerd in de zestiger jaren. Het Doelenorgel heeft horizontale lijnen en dit bijzondere ontwerp was mogelijk door de vorm van de Grote Zaal.

De geschiedenis van De Doelen

De Doelen Rotterdam begon in 1622 als de sociëteit St Joris Doele, het gilde van de voetboogschutters. In de zeventiende eeuw begon een orkest bestaande uit stadsmuzikanten met het aanbieden van openbare concerten in De Doele gevestigd aan het Haagscheveer. Het duurde echter nog tot 1844 dat er een speciale Grote Doelezaal voor concerten aan de Coolsingel werd geopend. Nog later kwam er een speciaal concertgebouw: deze nieuwe Doelenzaal opende in 1934 en werd, zoals zoveel andere gebouwen in Rotterdam, tijdens het bombardement van de Tweede Wereldoorlog compleet verwoest.

Het duurde na het bombardement nog 26 jaar voordat De Doelen werd geopend op de plaats waar het vandaag de dag nog staat. Het in 1966 geopende concertgebouw wordt gezien als het sluitstuk van de wederopbouw in de stad en is dan ook een gemeentelijk monument door haar cultuurhistorische waarde. Op 18 mei 1966, de jaarlijkse Opbouwdag, werd naast De Doelen ook de parkeergarage Schouwburgplein geopend. Dit was de eerste ondergrondse parkeergarage van Rotterdam en dat wilde veel mensen bekijken. De Grote Zaal van De Doelen heeft een indrukwekkende akoestiek en is hierom in heel Nederland en ook daarbuiten bekend. Sinds 2013 is het Doelencomplex een Rijksmonument.

Vorige

Decathlon Rotterdam

Pannenkoekenboot Rotterdam

Volgende