In de Bibliotheek Rotterdam krijg je toegang tot kennis, informatie, taal en cultuur via gevarieerde media. De Bibliotheek is naast kenniscentrum ook een virtuele en fysieke ontmoetingsplek waar je met plezier nieuwe vaardigheden verkrijgt. De bibliotheek Rotterdam heeft een fysieke bibliotheek met boeken, kranten en tijdschriften, luisterboeken, muziek, speciale verzamelingen zoals Erfgoedcollecties en de collectie over Desiderius Erasmus. De Bibliotheek heeft ook een bijzondere Erasmus experience waarbij je leert hoe Erasmus naar de wereld keek, deze experience is vooral populair bij schoolgaande jeugd.
De virtuele bibliotheek die online te bezoeken is, kun je gebruiken om de collectie boeken te bekijken, media te reserveren, kijken wat je hebt geleend en tot welke inleverdatum. Online kun je verder E-books lezen, van luisterboeken genieten, of oude kranten via Delpher uitpluizen. Als je iets voor school of studie zoekt, kun je online terecht voor onder andere het oefenen van de Cito-toets of op zoek naar een samenvatting of uittreksel van een boek wat je wilt/moet lezen. Mocht je een boek niet kunnen vinden, dan kun je de titel via een andere bibliotheek of universiteitsbibliotheek lenen.
Bezoek de bibliotheek in Rotterdam
Je kunt de Bibliotheek Rotterdam bezoeken met of zonder abonnement. Er zijn drie verschillende abonnementen die verkrijgbaar zijn vanaf 12 euro per jaar. Zo is er een start abonnement, een basis abonnement en een plus abonnement. Met de laatste kun je onbeperkt en boetevrij lenen. Iedereen onder de 18 jaar heeft recht op een gratis basisabonnement. Als je geen abonnement hebt en de Bibliotheek wilt bezoeken, kan dat met een dagpas voor 2,50 euro. Met deze pas kun je gebruik maken van het internet, iets scannen, kopiƫren of printen. Als lid van een andere Nederlandse bibliotheek krijg je bij de balie een gratis gastleenpas
Bibliotheek Rotterdam heeft meerdere vestigingen in Rotterdam en omstreken, waaronder de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat, Delfshaven, Afrikaanderwijk Charlois, IJsselmonde, Hoek van Holland, Schiebroek en Kralingen. Mocht je niet naar een van deze vestigingen kunnen gaan, dan biedt Bibliotheek Rotterdam een Bibliotheek aan Huis-abonnement waarbij de haal- en brengservice gratis is. Ook heeft de bibliotheek speciale abonnementen voor personen die op de Binnenvaart werken, voor scholen, bedrijven en andere onderwijsinstellingen.
Stadsdichter
Ieder jaar, sinds 2007, is er een stadsdichter in Rotterdam die zes keer per jaar een gedicht schrijft over de gebeurtenissen in de stad. Dean Bowen is de Rotterdamse Stadsdichter van 2019 – 2020.
Dit jaar is er voor de eerste keer ook een Jeugdstadsdichter, Vienne Haagoort heeft de eer om de allereerste te zijn. Ze heeft al twee gedichten geschreven, Later en Verandering.
De Geschiedenis van Bibliotheek Rotterdam
De Bibliotheek is meer dan 400 jaar geleden begonnen in de Laurenskerk. De volgende locatie van de bibliotheek was in het Museum Boymans en pas in het begin van de twintigste eeuw krijgt de Bibliotheek Rotterdam een eigen gebouw. In 1983 wordt de Bibliotheek gevestigd in het pand aan de Hoogstraat, om de hoek bij de Markthal. In de Bibliotheek bevindt zich ook een cultureel podium voor de Rotterdammers.